Tentoonstelling Sjef Vugts
Van 14 maart t/m 4 april aanstaande organiseren wij in ‘de politiegang’ bij onze heemkamer in het souterrain van het Huis van Waalwijk (het voormalige raadhuis aan het Raadhuisplein, ingang aan de oostzijde van het gebouw) een tentoonstelling over ons erelid Sjef Vugts. De tentoonstelling is geopend op de woensdag- en vrijdagmiddagen van 13.30 tot 15.30 uur alsmede op zaterdag 17 maart van 13.00 tot 16.30 uur, toegang gratis. Op 17 maart geven de vrijwilligers van het Huis van Waalwijk ook een rondleiding door het gehele gebouw. Die rondleiding is eveneens gratis.
Sjef Vugts (1919-2002) wist al op zijn dertiende dat hij bouwkundig opzichter wilde worden. Hij ging daarom overdag naar de ambachtsschool in Tilburg voor de opleiding tot timmerman en nam ’s avonds extra tekenlessen bij Theo van Delft op de Waalwijkse Teekenschool. Na enkele jaren als timmerman/meubelmaker te hebben gewerkt, stapte hij over naar de afdeling Gemeentewerken bij de gemeente Waalwijk waar hij uiteindelijk technisch hoofdambtenaar werd. In zijn vrije tijd was hij actief bij de vrijwillige brandweer, zong hij in het koor van de Antoniusparochie en zette hij zich van meet af aan in voor het ‘kapelleke.’ Bovenal echter was hij heemkundige en schatbewaarder van het plaatselijke culturele erfgoed. Historicus Dr. Frans Vercauteren omschreef hem als ‘de man die de Waalwijkse cultuurhistorie een nieuwe dimensie gaf.’
In de loop der jaren maakte Sjef ontelbare foto’s en tekeningen van bijzondere Waalwijkse plekjes. Hij schreef heel veel artikelen voor De Klopkei, het tijdschrift van de heemkundekring, werkte mee aan aantal boeken en zag het oorlogsdagboek dat hij bijhield voor zijn zus in 1985 in boekvorm verschijnen. Hij is, om nog maar eens wat te noemen, de enige die alle edities van De Echo van het Zuiden gelezen heeft. Hij heeft daar bovendien een complete index van alle Waalwijkse gebeurtenissen op gemaakt.
Daarnaast heeft hij nog een aantal bijzondere verzamelingen aangelegd, die Sjefs echtgenote en dochter nu ter beschikking hebben gesteld voor de tentoonstelling. Een waar pronkstuk is het fotoalbum dat bij het geschreven oorlogsdagboek hoort! De expositie is aangevuld met mooie stukken uit het archief van de brandweer en de collectie van de heemkundekring.