Revolutie in de Langstraat
In de Langstraat werd eind 18e eeuw de basis gelegd voor het moderne Nederland. Hervormingsgezinde burgers, die zich patriotten noemden, accepteerden niet langer dat dorps- of stadsbestuur van bovenaf werden benoemd; het kiezen van bestuurders diende volledig in handen van de bevolking te komen. Ze kwamen in opstand en de spanningen liepen hoog op. In Waalwijk verenigden de patriotten zich in herberg ‘het Scheepje’ aan de haven (nu Hugo’s) in sociëteit Libertatis Amor. Hun belangrijkste aanvoerder, koopman Jan Pannebakker, belandde aanvankelijk in Den Haag achter de tralies, maar werd later een landelijk bekend politicus die onder meer hielp bij het samenstellen van de eerste Nederlandse grondwet in 1798.
Voor onze heemkundekring vertelt historicus Joost Rosendaal op woensdag 23 maart a.s. het héle verhaal van de patriotten in de Langstraat.
Rosendaal, getogen in Waalwijk en tegenwoordig als docent verbonden aan de universiteit van Nijmegen, maakte als leerling van het Dr. Mollercollege al een scriptie over de patriotten. In 1988 studeerde hij cum laude op het onderwerp af en ook zijn promotieonderzoek handelde over de patriottenbeweging.
Woensdag 23 maart 2016 in BaLaDe, aanvang 20.00 uur. Entree voor leden van heemkundekring De Erstelinghe gratis, niet-leden € 3,-- per persoon.